Meble Biurowe
Komfortowa architektura biurowej przestrzeni

Architektura 21szego wieku : University of Canberra Campus / MORQ

Posted in Uncategorized  by admin
September 10th, 2018

Dzięki uprzejmości MORQ włoskich architektów MORQ wygrał ostatnio konkurs na zaprojektowanie kampusu University of Canberra w Australii.
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
Nasz projekt dla Concourse proponuje strategię, która aktywuje przestrzenne relacje między istniejącymi budynkami, które przechowują pamięć kampusu, istniejących drzew, które przechowują pamięć terytorium i warunki klimatyczne.
Dzięki uprzejmości MORQ Celem strategii jest połączenie części istniejącej struktury Campusu i integracja starego z nowym.
Choć istniejące budynki posiadają pewną jakość architektonicznej uczciwości, uważamy, że nie definiują one przestrzeni miejskiej jakości i tożsamości.
Wierzymy, że tożsamość Kampusu powinna być warstwową strukturą między przyszłością a przeszłością.
Nasza strategia działa w dwóch różnych skalach: w skali terytorialnej, określając oś połączenia między College St i Pantawora St, a także w skali miejskiej, tworząc różne konfiguracje przestrzenne i stopnie zamknięcia w obrębie Centralnego Concourse.
Skala terytorialna Wzdłuż osi głównej, sieć ścieżek generuje system półzamkniętych placów, określony przez masowanie przyszłych budynków, zapewniając poczucie struktury przy zachowaniu otwartych perspektyw i przepuszczalności wizualnej.
Wysokie, lekkie daszki wyznaczają dwa główne wejścia do kampusu.
Dzięki uprzejmości MORQ Urban Scale Lekka, pływająca struktura składająca się z daszków, oszklonych obudów i podwyższonych objętości tworzy bogatą różnorodność przestrzeni i warunków świetlnych, łączy budynki i zwiększa przepuszczalność.
Struktura ta staje się bardziej wyraźna w stosunku do węzła, który zostaje zachowany, ale przeprojektowany jako centralna pustka z silniejszym połączeniem z poziomem hali.
Cztery podwyższone ilości siedzą nad centralną piastą z wejściami na parterze.
The Fringe Canopy biegną wzdłuż wschodniej i południowej krawędzi hali.
To są.
Sposoby ekspresowe.
ruchu pieszego łączącego plac, budynki i krajobraz.
W przypadku najbardziej bezpośredniego ruchu pod okapowymi zadaszeniami, prędkość pieszych w centralnym placu jest zmniejszona.
Dzięki uprzejmości MORQ Projekty Western Canopy z budynków 8 i 5 rozciągają się w samym sercu hali.
Tam, gdzie jest ona przecinana przez Istniejące Drzewa, sieć Okna dachów i otworów przebija dach, umożliwiając przejście drzew.
Solidne i lejkowe Centralne Daszki są rozrzucone po otwartym centralnym dziedzińcu.
Pod centralnym sklepieniem i podwyższonymi pokładami, piesi mogą znaleźć ścieżki chronionego dostępu przez halę.
Dywersyfikują one walory przestrzenne i proporcje placu centralnego i działają jako punkty odniesienia w obrębie hali.
Medytacyjne przestrzenie na dziedzińcu powstają wśród tajnych chodników, oferujących miejsce do refleksji.
Nasz projekt dotyczy również aspektów bardziej fenomenologicznych, takich jak wrażliwość dotykowa i wzrokowa, ponieważ właściwości materiałów, kolor i naturalne światło decydują o jakości życia w kampusie.
Nocą nowe konstrukcje zamieniają się w świecące latarnie i stają się punktami orientacyjnymi.
Zobacz panele, aby uzyskać bardziej wyczerpujący opis naszego projektu.
Dzięki uprzejmości MORQ Architekci: MORQ Lokalizacja: Canberra, Australia Zespół projektowy: Emiliano Roia, Andrea Quagliola i Matteo Monteduro Współpracownicy: Luke Ravi, Antony Plumb, Tor Dahl i Marco Tripodi
[więcej w: murator prenumerata, wełna schwenk, hale magazynowe projekty ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: hale magazynowe projekty murator prenumerata wełna schwenk